Parohia „Izvorul Tămăduirii” CUG din Protopopiatul Iași II va organiza în perioada 2-7 septembrie 2012 un pelerinaj la Constantinopol.
„Hramul parohiei noastre este Izvorul Tămăduirii, în cinstea Maicii Domnului și dorința noastră de mai mulți ani era să ajungem la Biserica Izvorul Tămăduirii din Constantinopol, unde s-a și petrecut minunea în timpului împăratului Leon. De aceea, ne-am pregătit și credem că am ajuns la o anumită stare duhovnicească încât să putem face un pelerinaj și la acel loc, în același timp vizitând și capitala Imperiului Bizantin, Sfânta Sofia și alte locuri deosebite legate de istoria creștinismului, inclusiv Patriarhia Ecumenică și închisoarea unde a stat și a fost martirizat Sfântul Constantin Brâncoveanu. Pentru că sunt și mulți tineri care vor să participe la acest pelerinaj, am ales această perioadă, înainte de începerea anului școlar”, a precizat preotul paroh Constantin Stoian.
La Biserica Izvorul Tămăduirii din Constantinopol vin oameni din toate părțile lumii. Chiar şi dacă nu sunt creștini, ei consideră acest izvor ca fiind o apă vindecătoare și tămăduitoare de diverse neputințe sufletești și trupești și, în același timp, de împlinire a unor dorințe.
Potrivit tradiţiei, înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. În drumul său întâlnește un bătrân orb care îi cere apă și să-l conducă în cetate. După îndelungate căutări în urma cărora nu găsește niciun izvor, o aude pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenesti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”. Ascultând-o, Leon a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea, spălându-i și fața cu această apă, iar orbul a început să vadă.
După ce a fost încoronat, împăratul Leon a construit lânga acel izvor o biserică. Peste ani, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, a primit vindecare după ce a băut din apa acestui izvor. Ca semn de mulțumire a construit o biserică mai frumoasă și mai care a fost însă distrusă de turci în anul 1453.
Actuala Biserică a Izvorului Tămăduirii din Constantinopol datează din secolul al XIX-lea, având și un paraclis din secolul V la subsol, unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.
Pelerinajul costă 295 de euro/persoană și include cazare la hotel de patru stele cu mic dejun inclus și transport cu autocar de trei stele. În afară de aceste costuri, mai sunt necesari în jur de 50-60 de euro pentru viză și intrări la diverse muzee.
Până acum s-au înscris deja 40 de persoane, mai fiind disponibile 8 locuri. (Maria Burlă)